От 2040 г. нататък Великобритания ще забрани продажбите на нови

...
 От 2040 г. нататък Великобритания ще забрани продажбите на нови
Коментари Харесай

2018: Пробив на електромобилите?

 От 2040 година нататък Англия ще забрани продажбите на нови коли с бензинови и дизелови мотори. Дори хибридните коли, задвижвани от електромотор и мотор с вътрешно горене, ще попаднат в графата „ нежелани “. Във Франция и Норвегия има сходни хрумвания, а Китай, който е най-големият авто пазар в света, скоро ще вкара наложителна квота за електрически автомобили.
Отделни партии и политици в Германия от дълго време молят за сходно развиване, само че решения към момента няма. И въпреки всичко: времето на колите с стандартни мотори наподобява стартира да изтича.

Отказът от фосилните горива е неминуем

" В дълготрайна вероятност не виждам различен път, с изключение на да се откажем от горивата, предопределени за мотори с вътрешно горене, тъй като другояче няма по какъв начин да се оправим с екологичните проблеми, основани от тези горива ", споделя за Дъждовни води Клаус Дол от института „ Фраунхофер “ в Карлсруе, разработващ концепции за подвижността на бъдещето.
 Клаус Дол от Института Фраунхофер в Карлсруе
Клаус Дол от Института " Фраунхофер " в Карлсруе

Транспортът е единственият бранш, който през последните години по този начин и не съумя очевидно да снижи излъчванията от въглероден двуокис, твърди още специалистът. В същото време той показва, че също и един електрически автомобил, в случай че той не бъде зареждан с екологично чист ток, няма да докара до значително възстановяване на ситуацията. " Ако зареждането става с ток, добиван от въглища, електрическият автомобил ще бъде също толкоз „ екологичен “, колкото и един автомобил с бензинов мотор ", споделя Дол. Да не приказваме, че в производството на електрическите батерии се влагат доста специфични първични материали, които са редки и скъпи.

Германският специалист по въпросите на подвижността напомня, че екологичният ток е безценен, а построяването на нужната инфраструктура от далекопроводи и ветрогенератори е много оспорвано. Затова би трябвало да си отговорим на въпроса какво желаеме повече - да опазим природата или да реформираме енергийния и транспортен бранш?

Плановете за прекачване на по-голямата част от товарните транспорти към железниците да вземем за пример, също са свързани с огромни разноски. Експертът твърди, че преходът към нов вид подвижност в превоза не трябва да се прави „ непременно “, а след трезва преценка на всички „ за “ и „ срещу “ – на всички изгоди, вреди и стопански разноски за обществото. От екологична позиция, съгласно него, има учредения да се допуска, че моторите с вътрешно горене ще би трябвало да бъдат изоставени в бъдеще.

" Конвенционалните мотори ще ни надживеят "

На противоположното мнение е проф. Роланд Бар от Техническия университет в Берлин. Той твърди, че " моторът с вътрешно горене ще ни надживее всички ". Само 4% от всички парникови газове, които създава индивидът, се дължат на транспортния трафик, твърди Бар. Основната част от нездравословните излъчвания идват от други браншове и най-много от селското стопанство. Там основният фактор са излъчванията от метан. Съвременните дизелови мотори изпускат в атмосферата все по-малко азотни съединения, а с помощта на филтрите за твърди частици те към този момент изхвърлят и по-малко сажди, в сравнение с един бензинов мотор. В този смисъл прекосяването към електромобилност не е решение, до момента в който не бъде сбъднат общият енергиен преход. " Още не сме решили централни въпроси на енергийния преход, а към този момент сме на път да се откажем от  моторите с вътрешно горене, въпреки те към момента да нямат опция ", показва професор Бар.
 Проф. Роланд Бар от Техническия университет в Берлин
Проф. Роланд Бар от Техническия университет в Берлин

Ако желаеме да създадем транспорта на артикули в Германия напълно електрически, ще имаме потребност от голямо помпено вместилище за електрическа енергия, което би трябвало да е огромно колкото цялата провинция Саарланд, твърди още специалистът.

Своето предложение за енергиен източник на бъдещето проф. Роланд Бар онагледява с един образец: " Господ е решил въглеводородът да бъде нашият контейнер за трупане на сила. Усещаме го всички на хълбоците си - там, където трупаме мазнини. Това са въглеводороди, дадени ни от Създателя, с цел да съхраняваме непотребната сила ", споделя Бар. Изводът, който прави той: създаването на способи за рандеман на горива на база въглеводороди може да реши въпроса за силата на бъдещето. Вярно е, че това е скъпо произвеждане, само че като цяло механизмът работи. Така получената сила освен може елементарно да бъде съхранявана, само че и да обезпечи дълготрайните потребности на превоза. „ Централният проблем с разточителната консумация на запаси няма да бъде решен единствено от това, че ще сменяем колите с вътрешно горене с електрически коли. Тъкмо противоположното ще се получи даже “, споделя експертът по мотори с вътрешно горене.

Виж всички публикации от Клаус Улрих-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР